Sådan skiller du dig bedst af med dine brugte papkasser

Genbrug, genanvendelse eller kompost? Sådan skiller du dig bedst af med dine brugte papkasser

5 min læsning 24 juli 2018

Genbrug, genanvendelse eller kompost? Sådan skiller du dig bedst af med dine brugte papkasser

Med over 1200 forskellige størrelser af papkasser og postæsker at vælge imellem er vi overbeviste om, at vi altid har en kasse, der passer til dit behov – Uanset produktets størrelse og form. Men hvad skal du gøre med den brugte kasse, når et produkt er kommet sikkert frem?
Hos Rajapack bliver vi ofte spurgt om, hvordan man bedst kommer af med de brugte papkasser, og derfor har vi besluttet os for at lave et blogindlæg om netop det, så du kan blive klogere på, hvor og hvordan du enten genbruger eller bedst kasserer dine brugte papkasser.

Brugte papkasser

Billedkilde: https://unsplash.com/photos/fyaTq-fIlro

En startguide i pap og bølgepap

Men hvad er egentlig en papkasse? Hvis du ikke er bekendt med papkasser og hvordan de er opbygget, så får du til at begynde med en kort introduktion her.

Først og fremmest, hvad betyder bølgepap? Bølgepap er, som ordet antyder, bølgende pap, der ligger mellem de to lag af liner. Udformningen på og afstanden mellem bølgerne kan variere og de er med til at definere papkassens styrke. Flere bølger betyder større robusthed. De omkransende lag er oftest fremstillet af kraftliner. De giver støtte og soliditet til bølgepappen, som løber mellem dem, og kan samtidig virke delvist fugt- og vandafvisende. Kraftlineren gør det muligt at skrive på kasserne, så du let kan identificere dem og deres indhold. Kort fortalt er bølgepap altså strukturen i pappen, og alle kasser hos Rajapack er fremstillet af bølgepap.

Kan bølgepap genanvendes?

Bølgepap er et af de mest populære typer af pap, og hos Rajapack finder du det især i vores sortiment af papkasser og postæsker. Bølgepappen sørger for både høj stabilitet og god modstandsdygtighed over for stød og slag, og sammen med de to lag kraftliner er der tale om stærke og modstandsdygtige kasser.

Det store spørgsmål er så, om du kan genbruge bølgepap. Og svaret er ”Ja, absolut!” Det gode ved bølgepap er, at det kan blive 100% genbrugt og omdannet til nye papkasser og andre papprodukter. Ved at genbruge dine papkasser sparer du på træerne, men også på den energi og de råmaterialer som det kræver for at fremstille nye kasser og andre produkter af pap.

I RAJAs produktsortiment har vi en række miljøvenlig emballage, bl.a. vores kasser som er fremstillet af min. 70% genanvendte fibre. Faktisk er genbrugscyklussen for bølgepap så effektiv, at brugte kasser kan blive omdannet og klar til genanvendelse på bare to uger!

Papkasser til kompost

Billedkillde: https://unsplash.com/photos/qph7tJfcDys

Vores salgsteam bliver ofte spurgt, hvor man kan indlevere papkasser til genbrug, og her anbefaler vi, at virksomheder gør brug af de papcontainere, som er specifikt beregnet til netop pap, og der som regel er tilknyttet affaldssorteringen på matriklen. Derudover tager genbrugsstationer landet over også imod papkasser. Du kan læse mere om de officielle sorteringskriterierne for pap her.

Er pap biologisk nedbrydelig?

Hvis et materiale er biologisk nedbrydeligt, så betyder det, at det nedbrydes naturligt og over tid bliver til kompost, uden at det skader miljøet. Madaffald er f.eks. særdeles biologisk nedbrydeligt og omdannes normalt på kort tid.

Pap er også et biologisk nedbrydeligt materiale, og bølgepap bliver opløst og komposteres naturligt. Hvor lang tid det tager, afhænger af, hvor og i hvilken stand det befinder sig. Det bliver nemlig hurtigere nedbrudt, hvis det er vådt og delt i små stykker, og derfor kan du sagtens smide det i din egen kompostbunke derhjemme. Bare husk at del det op i mindre stykker og sørg for at det er godt gennemvædet.

Sådan kommer du af med dine papkasser

Når du ikke længere har brug for en papkasse, er det hurtigt og let at komprimere den, så den kan blive ordentligt opbevaret, klar til genbrug eller klargjort til kompost.

Det første du skal gøre er at fjerne al plastik eller pakketape fra kassen. Det er som oftest blevet brugt til at lukke kassen med, og løber derfor på toppen og bunden langs flapperne. Det er nemt at rive af kassen og kan blive smidt i dit normale affald.

Hvis der har været anvendt papirtape til at forsegle kassen, så kan du sagtens lade det sidde, så det kan genanvendes sammen med papkassen. Hvis du smider kassen til kompost, så vil papirtapen blive nedbrudt sammen med pappet og du kan derfor lade det sidde med god samvittighed. Det er derfor, at papirtape er mere miljøvenligt end plastiktape.

Når den ikke-nedbrydelige tape er blevet fjernet, kan du let gøre kassen flad. Vær sikker på at flapperne i top og bund er foldet ud og tryk derefter 2 diagonalt placerede hjørner sammen. På den måde klapper kassen sammen og du har nu en flad kasse, som er meget lettere at opbevare, eller transportere på samme måde som du kender det fra nyindkøbte flyttekasser. Hvis du vil genbruge din kasse så sørg for at opbevare den tørt, da våde kasser bliver porøse og dermed svære at genanvende.

Sådan klapper du en papkasse sammen

Hvis du ønsker mere information om vores sortiment af kasser og postæsker i bølgepap, hjælp og råd til at købe emballage eller yderligere viden omkring hvordan du skiller dig af med det brugte, så sidder vores team af eksperter klar både på tlf.: 44 58 77 00 og på info@rajapck.dk.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort *





 

Populære kategorier